„Zero waste“ (Jokių atliekų) judėjimo populiarumą įkvėpė statistika, aiškiai rodanti, kiek maisto iššvaistome kasdien. Už tokią situaciją atsakingi visi: maisto gamintojai, didmenininkai, prekybos centrai ir namų ūkiai. Vien Jungtinėje Karalystėje 2016 m. restoranai išmetė maisto už daugiau nei 800 mln. svarų sterlingų.

Daugelis restoranų ir kitų viešojo maitinimo įstaigų lankytojų žino šią statistiką ir nori, kad maitinimo sektorius labiau stengtųsi dėl aplinkos. Be to, naudoti tvarią atliekų valdymo sistemą tiesiog apsimoka finansiškai. 

Kai kurie restoranai teigia visai neišmetantys maisto, pvz., „Nolla“ Helsinkyje arba „Riverford at The Duke of Cambridge“ Londone. Tokią strategiją vertina klientai, ypač dideliuose miestuose, kur įvairūs judėjimai sklinda svaiginamu tempu, o restoranų svečiai tikisi, kad į jų poreikius (ne vien į kulinarinius, bet ir į gyvenimiškos filosofijos) bus atsižvelgta tuojau pat.

Įmanoma visiškai neišmesti maisto, tačiau, norėdami tai pasiekti, restoranai turi apgalvotai investuoti, kruopščiai atsirinkti tiekėjus ir ekologiško interjero dizaino specialistus. Užuot reikalavus revoliucijos, maisto švaistymą geriau mažinti palengva – kurti sprendimus, kurie patenkintų klientų poreikius ir padėtų sumažinti atliekų tvarkymo išlaidas.

 

Norite sužinoti daugiau?

Straipsnyje 10 patarimų, kaip išvengti atliekų rašoma, kaip fermentuotas maistas ir gėrimai bei porcijų dydžiai gali padėti veiksmingiau valdyti atliekas, mažinti išlaidas ir kurti ekologijai neabejingą restoraną, kurį pamėgs klientai.

Siūlomas receptas

Kiaulienos kepsnys su chorizo, grybų padažu ir pilkais virtinukais

Tešlą virtinukams sudėkite ant lėkštės, formuojant 1-2 cm sluoksnį. Kai vanduo pradės virti, mirkykite virtinu kus vandenyje - kartais  mirkydami šaukštą vandenyje.

Peržiūrėkite receptą