Maisto švaistymas ir netinkamas atliekų tvarkymas prasideda Jūsų galvoje – Jums sudarinėjant valgiaraštį, kalbantis su tiekėjais arba renkantis valgymo reikmenis. Atliekų kiekis priklauso nuo to, kaip sudarysite savo virtuvės darbo tvarkaraštį kiekvieno proceso etapo metu.

Tai labai svarbu restoranams ir maitinimo paslaugas teikiančioms įmonėms, naudojančioms groteles maistui kepti, ir yra daugybė veiksnių, turinčių įtakos išmetamam maistui.

Lankytojų lėkštėse dažniausiai lieka garnyras. Tačiau dar daugiau iššvaistoma virtuvėje, o dėl to ne tik išauga maisto kaina, bet ir padidėja atliekų tvarkymo išlaidos.

1. Sunaudokite ant grotelių keptų patiekalų likučius

Paruošėte per daug ant grotelių keptos mėsos ar daržovių porcijų? Neišmeskite jų, sunaudokite likučius. Keptą mėsą galima sudėti į įdarą ar padažą, o iš keptų daržovių galite sutrinti gardų kremą ar sriubą.

2. Kepkite ne tokius populiarius mėsos pjausnius

Ant grotelių galima kepti ne tik šonkauliukus ir sprandinę. Galite rinktis ir kitus mėsos pjausnius ir ruošti patiekalus iš paukštienos subproduktų, pvz., vištienos kepenėlių iešmelius. Ant grotelių kepta marinuota vištos odelė yra gardus užkandis prie alaus.

3. Mažinkite garnyro pakeisdami jį akį traukiančia lėkštės dekoracija

Lankytojai dažniausiai nesuvalgo garnyro, pridedamo prie pagrindinio ant grotelių kepto patiekalo, todėl protinga sumažinti jo kiekį. Vietoje jo koncentruokite į lėkštės dekoraciją ir patiekite patiekalą, priblokšiantį net alkaniausius.

4. Atsisakykite vienkartinių lėkščių ir įrankių

Net kepdami maistą ant grotelių renginyje lauke galite sumažinti susidarančių atliekų kiekį. Atsisakykite vienkartinių lėkščių ir įrankių - geriausia juos pakeisti valgomais „reikmenimis”: bandelėmis, graikiška duona pita, tortilijomis, ryžių popierium ar ... dideliais salotų lapais.

5. Naudokite ir naudokite pakartotinai

Vietoje medinių iešmelių naudokite metalinius ir rinkitės daugkartinius, o ne vienkartinius kepimo ant grotelių padėklus / lakštus.

 

Daugiau patarimų apie virtuvės atliekų tvarkymą rasite čia.