Menu

Virtuvės paruošimas

Jei virtuvėje naudojate alergenų turinčio maisto, tačiau norite užtikrinti, kad konkrečiuose patiekaluose jų nebūtų, turite taip tvarkyti virtuvę, kad išvengtumėte atsitiktinio kryžminio užteršimo.

Štai keli patarimai, ką padaryti, kad virtuvėje nebūtų alergenų.

  1. Atkreipkite dėmesį į higieną: plaukite visus stalviršius, pjaustymo lenteles, peilius ir produktus, kurie galėjo būti užteršti.
  2. Naudokite atskiras pjaustymo lenteles, peilius ir indus patiekalams be alergenų ruošti.
  3. Alergenų turinčius ir neturinčius produktus tvarkykite atskirai, kad jie vienas nuo kito neužsiterštų.
  4. Skirkite atskirą spintelę produktams, kuriuos lengva užteršti, pvz., miltams be glitimo, ryžiams, soroms ar grikiams.
  5. Pakeiskite riebalus iškepę produktus su skirtingais alergenais.

Perspėjimai dėl alergenų restoranų lankytojams

Nuo 2014 m. Europos Sąjungos restoranų savininkai pagal įstatymą privalo informuoti lankytojus apie patiekalų sudėtį ir ypač apie alergenus, įtrauktus į oficialų alergenų sąrašą.

Maistinių alergenų sąrašas

  1. glitimo turintys grūdai,
  2. vėžiagyviai ir jų produktai,
  3. kiaušiniai ir jų produktai,
  4. žuvys ir jų produktai,
  5. žemės riešutai ir jų produktai,
  6. sojos ir jų produktai,
  7. pienas ir jo produktai,
  8. riešutai, t. y. migdolai, lazdynų riešutai, graikiniai riešutai, anakardžiai, karijos, bertoletijos, makadamijos ir pistacijos,
  9. salierai ir jų produktai,
  10. garstyčios ir jų produktai,
  11. sezamų sėklos ir jų produktai,
  12. sieros dioksidas ir sulfitai, kurių koncentracija didesnė negu 10 mg/kg arba 10 mg/l,
  13. lubinai ir jų produktai,
  14. moliuskai ir jų produktai.

Pažeidimai

Nors taisyklės, kuriomis įvedami privalomi perspėjimai apie maiste esančius alergenus, galioja jau kelerius metus, jų laikosi ne visi restoranų savininkai.

Kokių pasekmių sulaukia įstatymų nesilaikantys restoranų savininkai? Jie gali gauti perspėjimą arba baudą iš sveikatos priežiūros ar prekybos inspektorių, jei patikrinimo metu randama trūkumų, susijusių su informavimu apie alergenus.

Kaip perspėti apie alergenus

Lankytojus galima perspėti apie alergenus keliais būdais.

Informacija valgiaraštyje

Informacija valgiaraštyje

Valgiaraštyje įprastai nurodomi alergenai, pvz., pažymimi skaičiais, priskirtais ES taisyklėmis. Kai kurie restoranų savininkai alergenus pažymi paveiksliukais. Bet kokiu atveju nepamirškite pateikti puslapį su rodykle, kurioje išvardyti visi alergenai ir juos atitinkantys simboliai.

Valgiaraščio priedas

Valgiaraščio priedas

Jei nenorite keisti valgiaraščio išdėstymo, pridėkite priedą, kuriame pateiktas kiekvieno patiekalo alergenų sąrašas. Svečiams bus truputį sunkiau orientuotis, tačiau Jūs vis tiek nepažeisite ES taisyklių.

Alergenų sąrašas prie baro

Alergenų sąrašas prie baro

Kai kur alergenų sąrašas pateikiamas paprašius – lankytojai gali jį peržiūrėti prie baro arba paprašyti padavėjo atnešti jo kopiją.

Šitaip lankytojai turi prašyti sąrašo ir sulėtėja aptarnavimas, štai kodėl geriau šį sprendimą pakeisti kitais variantais.

Personalas turi būti tinkamai išmokytas aptarnauti maistui alergiškus lankytojus. Jūsų komanda turi žinoti visus kiekviename patiekale esančius alergenus ir mokėti nedvejodama rekomenduoti patiekalą, kuriame nėra konkretaus produkto. Daugiau informacijos pateikta „Klientų informavimas apie alergenus valgiaraštyje“